När du en dröm om att sadla om och börja med ekologisk odling? Du är inte ensam, utan det pågår en veritabel grön våg just nu. Människans intresse för djur och natur ökar ständigt. Och vår medvetenhet om de existentiella utmaningar vår planet och vår art står inför har också skapat ett stort sug efter ekologiska och klimatvänliga produkter. TV och media hjälper också till, med program som Mandelmanns gård och liknande.
Att starta upp ett eget jordbruk är dock svårt och kapitalkrävande. Det behöver du vara medveten om. Men för den sakens skull är det inte omöjligt. Det du framförallt behöver är en vilja att lyckas, och kunskap om de metoder som finns. Det gäller särskilt om du ska satsa på ekologiskt framför konventionell odling.
Gör smarta investeringar
När du väl bestämt dig för att satsa är ett första steg att köpa mark, eller en befintlig jordbruksfastighet. Det senare är klart enklast, särskilt som det då ofta ingår en hel del nödvändiga inventarier. Gör upp en plan tidigt i processen för vad du behöver och försök få tag på det till en så låg kostnad som möjligt. Du kan till exempel köpa dina entreprenadmaskiner på auktion för att minska på utgifterna. Du kommer inte klara dig utan sådana på en bondgård då det i princip inte är möjligt att få lönsamhet med bara handkraft. En begagnad entreprenadmaskin ger då nästan alltid bäst värde för pengarna.
Skaffa djuren sedan
Det är lätt att drömma om en “riktig” bondgård med kossor och höns som går och sprätter medan du kör på åkrarna med din nyinskaffade traktor. Men du behöver veta att djur är en av de svårare sakerna att ha. Det finns mängder med regler kring djurhållning och du tar på dig ett stort ansvar. Utöver det är det också mycket jobb med djur. Plus att du behöver göra ytterligare investeringar kring dem i form av inhägnader, mjölkpumpar med mera. Börja därför enkelt och fokusera på att få ekonomi i grödorna.
Lär dig systemet och bygg affären kring det
Dagens lantbruk är till väldigt stor del beroende av extern finansiering från bland annat EU och staten. Det är en del i den övergripande självförsörjningsstrategin där myndigheterna ser ett egenvärde i att stötta inhemsk produktion av livsmedel. Det här är dock en djungel och något som är omgärdat av oerhört mycket byråkrati. För att du ska kunna klara dig, och få ut de bidrag och stöd du är berättigad till, behöver du därför lära dig hur det fungerar. Ett bra sätt är att gå med i ekoböndernas förening och se till att vara med och nätverka där. Om du lär känna andra som är verksamma i branschen kan de hjälpa dig och visa hur du ska göra.