Ser du alltid till att skölja alla dina grönsaker innan du äter dem, eller är du en av dem som slarvar, eftersom du ändå alltid väljer ekologiska alternativ? Ekologiska grönsaker är väl redan så rena som de kan bli, eller?

Att köpa ekologiska grönsaker är mycket bra för både miljö och din hälsa, men att ett livsmedel är ekologiskt betyder inte per automatik att det är rent. Förvisso använder man sig av betydligt renare processer vid odling och hantering, men bakterier och mikroorganismer kan fortfarande finnas kvar och göra dig sjuk. Det kan även vara så att dina händer inte är tillräckligt rena innan du hanterar grönsakerna och lägger in dem i kylen, vilket i sin tur bidrar till att du kan föra över bakterier och virus. Genom att hålla en god handhygien, tvätta med tvål och vatten och använda handdesinfektion kan du se till att minska risken för detta. Handdesinfektion är dessutom något som är mycket viktigt för att du ska minska risken för att bli förkyld eller föra över virus till andra människor och familjemedlemmar.

Är ekologiska grönsaker inte rena?

Som tidigare nämnt är ekologiska grönsaker bättre för miljö och hälsa än andra, men det innebär inte att de är fria från smuts. Att odla ekologiskt innebär oftast att man har använt sig av naturgödsel i samband med odling och naturgödsel innehåller allt som oftast tarmbakterier. Här är det viktigt att inte vara lat. Alla grönsaker ska sköljas och för sallader och kål gäller sköljning blad för blad. Det är viktigt att komma ihåg att alla bakterier inte alltid går att få bort, men ju färre, desto bättre.

Varför välja ekologiskt?

Varför ska man då välja ekologiskt om man ändå behöver skölja grönsakerna så noga innan användning?

Det finns många goda anledningar till att välja ekologiskt. Precis som att handsprit minskar risken för att du kan drabbas av förkylningar eller smitta andra så kan ekologiska produkter bidra till en bättre hälsa, fast på ett annat sätt.

  • Du slipper kemiska bekämpningsmedel och gifter.
  • Ekologiska grönsaker innehåller fler vitaminer, mineraler och enzymer.
  • Fritt från GMO.
  • Grönsaker och frukter har mer smak och är saftigare.
  • Ekologiska odlingar ger en större mångfald av växt- och djurliv.
  • Det blir långsiktigt ekonomiskt billigare.
  • Stöttningen av ekologiska odlingar bidrar till en bättre hälsa hos jordbruksarbetare.

Är ekologiska grönsaker dyrare?

Många drar sig för att välja ekologiska grönsaker och råvaror just för att prislappen i butiken är högre än på andra produkter. Egentligen är inte ekologisk mat speciellt mycket dyrare, även om det till en början kan se ut så. Tittar man på hur det konventionella jordbruket ser ut kan man se att det årligen kostar otroligt mycket pengar, t.ex. genom att vatten och mark blir nedsmutsade. Eftersom ekologiska lantbruk inte transporterar något konstgödsel till och från gården så sparar ekologisk mat även in på energi, något som konventionella lantbruk inte har möjlighet att göra. På så vis är ekologiska metoder betydligt bättre och en mer långsiktigt billigare affär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *