Det är varken svårt eller komplicerat att tillverka ett eget örtte. För dig som gillar att vara ute i trädgården och i naturen kan det bli en rolig och nyttig hobby att samla örter. Det är kanske svårt att plocka örter för att täcka ett helt årsbehov men du kan självklart njuta av ditt eget örtte och köpa nytt vid behov. När du tillverkar örtte med plockade vilda eller hemodlade blommor kan du gärna blanda dina örter med köpt te för att få en härlig och unik smak.

Hemgjort kamomillte

Det finns en uppsjö av olika örtteer att köpa men att tillverka ett eget örtte är väldigt roligt och mycket enkelt. När du har plockat och skördat de växter du vill använda gäller det att torka dem. Kamomill är en enkel växt att börja med för dig som inte gjort örtte tidigare. Kamomill växer vilt lite överallt och är dessutom lätt att odla själv. Det är blomhuvudena som används och de kan enkelt torkas på en plåt i ugnen (runt 50 grader) till dess att de är riktigt torra. Det går också bra att använda en elektrisk tork för svamp och frukt. Förutom att kamomillte smakar gott innehåller örtteet verksamma ämnen som är inflammationshämmande, lätt smärtstillande samt lugnande. Om du vill kan du skaffa tomma tepåsar som du fyller på själv. Brygg ditt örtte med kokande vatten och låt det dra åtta till tio minuter innan du dricker det.

Ekonomisk hobby

Att göra ett eget örtte kommer inte bara att ge dig nöjet att njuta av dina egna produkter utan kommer även att spara dig lite pengar. Men du kan även spara pengar på att jämföra olika elbolags elpriser samt villkor. Hos Byt Elbolag online kan du jämföra de olika elbolagen för att hitta ett bolag som erbjuder bra och billig el samt bästa villkor. Att byta till ett elbolag som ger billig el kan spara tusenlappar i elkostnader för ett normalt hushåll. För att göra det ännu enklare för dig att hitta billig el har Byt Elbolag valt ut de elbolag som just nu erbjuder riktigt bra elpriser. Var dock noga med att kontrollera ditt nuvarande elavtal innan du byter till ett elbolag med billig el. Du kanske har en bindningstid på ditt avtal som kommer att kosta en lösenavgift om du säger upp avtalet innan det löpt ut. Men det händer mycket på dagens elmarknad så det lönar sig att jämföra elbolag och elavtal regelbundet. Väldigt många elbolag erbjuder dessutom sina nya kunder rabatterat pris, vilket gör det förmånligt att byta bolag ofta för att fortsätta få ny kund-erbjudanden.

Nässelpulver

Nässlor är en urgammal medicinalväxt och superört som du kan plocka själv helt gratis. Nässlor växer nästan överallt och innehåller 70 viktiga näringsämnen inklusive mineraler och vitaminer. Bäst är unga vildväxande nässlor och sämst är nässlor som växer på gödselstackar. När du ska göra nässelpulver gör det dock inget om de är fullvuxna. Att tillverka sitt eget nässelpulver är busenkelt. Använd handskar (som nässlan inte kan bränna igenom) när du plockar dina nässlor och använd gärna en sax så går det fortare. Torka nässlorna genom att placera ut dem på tidningspapper för torkning i rumstemperatur (nässlor torkar mycket snabbt). Kör sedan de torkade nässlorna i en blender, mixer eller matberedare till dess att de förvandlats till ett pulver. Förvara ditt färdiga nässelpulver i tätförslutande burkar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *