Idag har vi blivit allt mer medvetna om vår påverkan på miljön och vi gör alltmer medvetna val genom miljövänliga produkter som främjar ekosystemet. Att välja ekologiska produkter är ett klokt val både för den egna hälsan men även miljön.

Ekologiskt bra för hälsan

Ekologiska produkter går under EU-direktiv att vara förädlade enligt certifiering. Detta gäller både hantering och produktion. I Sverige är det vanligast att ekologiska produkter går under KRAV-märkning. Strikta förhållningsregler ska följas noggrant under jordbruksverkets regler för att en produkt ska få kallas ekologisk. Man får till exempel inte använda syntetiskt konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel till de ekologiska matprodukter som framställs. De färdiga produkterna måste innehålla 95% ekologiskt innehåll. Inom kött- och äggproduktion, ska djuren få naturligt foder och födas upp i naturliga, djurvänliga förhållanden.

När man väljer ekologiska matprodukter gör man ett medvetet val att värna om djuren och faktum är att maten blir mer välsmakande. Hanteringen av djuren innan slakt har större påverkan än vad vi tidigare har trott. Man har kommit fram till att billigt kött och stressade djur som fått i sig för mycket antibiotika ger kött som gör oss sjuka om djuren hanterats felaktigt. Djur som mår bra ger också mat som smakar bra. Att även välja ekologiska grönsaker och frukt ger en både bättre smak samt att man undviker att få i sig rester av skadligt bekämpningsmedel. Att generellt handla ekologiskt kan kosta lite mer men är väl värt både ur smaksynpunkt, för hälsan och för att bry sig om djur och natur.

Nyttigt att odla själv

Om man har möjlighet, är det mest optimala att kunna odla sina egna grönsaker och frukt!

Då har man inte bara startat en nyttigare levnadsstil, utan man värnar även om miljön genom att producera själv. Fördelen med en egen ekologisk odling är att man vet vad man har gjort från grunden och hur allt har hanterats. Dock ska man tänka på att det kan kosta lite mer med en egen odling, men är väl värt den höga kvaliteten av slutprodukterna.

Ekologiska produkter finns inom en rad andra tillverkningar och vi blir allt mer inspirerade till att ha en vacker inredning som är naturnära. Det finns de företag som nischat sig att tillverka möbler som håller en ekologisk standard i sin tillverkning. Att inreda kostar en slant, men det är fantastiskt roligt och kreativt där man kan få bra tips och idéer! Inredning är allt från mattor, möbler, belysning och detaljer till färgval, form och mönster. Då kan man med fördel ta ett snabblån för att kunna skapa estetisk inredning i harmoni med naturen. Även inom kosmetika och hudvård finns ett stort utbud av ekologiska produkter med ansiktskrämer, kroppslotion, smink, duschkrämer och oljor. Att välja ekologiskt är ett medvetet val för både kvalitet och miljön som vi verkligen måste värna om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *