Allt fler väljer att leva ett liv som synkar bättre med vår natur och värld. Människor går över från t.ex. kött till växtbaserad kost och väljer även andra skonsamma lösningar för vår miljö. Det kan vara att sopsortera, välja mindre plast och att handla cirkulärt.

I dag blir människor bättre och bättre på att läsa innehållsförteckningar och att välja ekologiska produkter, när det gäller såväl varor från dagligvaruhandel till skönhetsprodukter.

Ekologiska produkter

Vad är då ekologiska produkter och varför kan det vara värt att låta det kosta lite mer än andra varor som inte är ekologiska? Ekologiska produkter innehåller inga tillsatsämnen och i ett ekologiskt lantbruk så används inga bekämpningsmedel. Några olika fördelar med ekologiskt listas i följande ordning:

Att inte använda tillsatsämnen och bekämpningsmedel är bra för miljö, människa och djur. Djur och växter trivs bättre i en ekologisk miljö och gynnas av den. Tillsatsämnen är ämnen som vi både vet och som vi misstänker är skadliga för människan och för de som arbetar med tillsatsämnen innebär det att de varje dag utsätts för gifter, även cancerogena sådana. Om du rör på dig mycket ute i naturen och är en medveten konsument, så kolla in vandringsryggsäckar som du kan fylla med bra att ha-saker och ekologiska produkter. Om fler går över till att välja ekologiskt utan tillsatsämnen så gör man inte bara sig själv en tjänst utan även de som är med i kedjan och producerar maten.

Friare liv

I ett ekologiskt lantbruk så tar man bättre hand om djuren och låter de leva ett friare liv. De får äta foder utan tillsatser och komma ut och gå fritt i närliggande miljö flera gånger om dagen. Överlag är det bättre kvalité på produkter som är ekologiska och eftersom det i processen ingår att exempelvis växter tillåts gro och växa långsammare smakar de därmed bättre p.g.a. koncentrationen som blir.

Inte bara vår mat finns att välja som ekologisk i dag utan även delar av skönhetsindustrin satsar på att hålla sina produkter så rena och naturliga som möjligt, fria från tillsatser och med bättre villkor för arbetare. Några svenska märken på skönhetsmarknaden som specialiserat sig på ekologiska och veganska produkter är Weleda och Idun. Intresset och köpviljan har varit och är stor för dessa produkter. Även andra märken finns och alltfler väljer att, vare sig det är mat eller andra produkter, ställa om till mer hållbara och miljövänliga alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *