Många tänker att ekologiska produkter behöver vara det vi äter, dricker eller i form av skönhetsprodukter. Det som oftast glöms bort är att även våra kläder kan vara ekologiska. Du kan klä dig i ekologiska kläder från topp till tå. Du kan också klä dig i ekologiska kläder när du är utomhus och har friluftskläder, och du kan klä dig i ekologiska kläder när du tränar. Det finns egentligen ingen begränsning på klädesplagg som är ekologiska. Men det kan vara svårt att veta när kläder är ekologiska och var du ska leta efter dem. Fortsätt gärna läsa så får du veta mer om ekologiska kläder.

Vad är ekologiska kläder?

För att ett klädesplagg ska räknas som ekologiskt ska kläderna vara framtagna av hållbara och miljövänliga företag. Att odla och producera textilier är en stor miljöbov. Och det är något många de senaste åren blivit medvetna om och vill därför gärna att deras kläder ska bidra så lite som möjligt till utsläppen. En del stora klädmärken har särskilda ekologiska kollektioner. Till exempel H&M som har H&M Conscious. Men det finns också de varumärken som enbart säljer ekologiska kläder. Många av de varumärken som säljer ekologiska kläder har inte etablerat sig på den fysiska klädmarknaden utan finns främst i webbshoppar.

Ekologiska klädmaterial

Det finns flera olika material som går att använda när man tar fram ekologiska klädesplagg. Här är några exempel på ekologiska klädmaterial:

Ekologisk bomull

Ett av de vanligaste ekologiska materialen är ekologisk bomull. För att materialet bomull ska få kallas ekologiskt krävs det att den har odlats och producerats på ett miljövänligt sett. Det innebär att när den odlas får man inte använda några bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel.

Ekologisk ull

Precis som med bomull så är ekologisk ull ett vanligt material. För att ull ska få kallas ekologisk krävs det att ullen kommer från fårfarmar som är ekologiska. Det innebär att inga kemikalier som kan vara skadliga för miljön får användas när ullen framställs.

Hampa

Ett annat exempel på ett vanligt material som förekommer i ekologiska klädesplagg är hampa. Hampa är en växt som i Sverige kan bli upp till två meter hög men i andra länder upp till nio meter. Hampa behöver inga särskilda kriterier för att den ska kallas för ekologisk då den inte kräver några bekämpningsmedel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *